Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

MAPA

Zorientování mapy

Pojem zorientovaná mapa znamená, že se sever na mapě shoduje se severem ve skutečnosti.

Zorientovanou mapu potřebujete nejen pro správný směr vaší cesty, ale také např. pro práci s azimutem.

mapa1.pngBuzolu položte do rohu mapy, nejlépe do levého dolního rohu, a po té otáčejte s mapou, na které leží buzola, tak dlouho, než bude označená část střelky ukazovat k označení severu na otočném kolečku buzoly (písmeno S nebo N). Toto písmeno musí být nastaveno u rysky nebo šipky na přístroji (na obr. označeno 1).

Další způsob zorientování mapy použijeme, pokud jsme v terénu a nemáme u sebe buzolu ani kompas. Orientaci provedeme tak, že si v okolí najdeme dva až tři body (kostel, potok, hospoda, vesnice …) a s mapou se v terénu postavíme tak, aby rozložení těchto bodů na mapě odpovídalo skutečnosti.

 

Azimut na mapě

Azimut je úhel pochodu a udává se ve stupních.

Víme-li odkud a kam máme jít a naším úkolem je tedy zjistit hodnotu azimutu, spojíme oba body hranou buzoly (přímkou) a otáčíme kruhem buzoly tak, aby označená část střelky ukazovala k označení severu na otočném kruhu. Hodnotu azimutu přečteme u šipky nebo rysky na přístroji.

Druhá možnost je, že známe výchozí bod a hodnotu azimutu amapa2.png musíme zjistit cíl naší cesty. V tomto případě musíme nejprve zadat hodnotu azimutu na otočném kruhu k šipce nebo rysce na přístroji. Roh buzoly přiložíme k výchozímu bodu a otáčíme (pouze) buzolou na mapě tak dlouho, až bude označená část střelky ukazovat k označení severu na otočném kruhu buzoly (písmeno S nebo N).

V obou případech nesmíme zapomenout na to, že ještě před určováním azimutu musíme zorientovat mapu. Po zorientování bychom už mapou neměli pohybovat.

 

Azimut v terénu

mapa3.pngPokud chceme zjistit azimut v terénu, namíříme šipku nebo rysku na buzole k objektu (hradu, zámek apod.) a otočným kruhem otáčíme až do chvíle, kdy označená část střelky ukazuje k označení severu na otočném kruhu. Hodnotu azimutu zjistíme u šipky nebo rysky na buzole.

Známe-li pouze hodnotu azimutu, nastavíme tuto hodnotu k šipce nebo rysce na přístroji a otáčíme se spolu s přístrojem do té doby, až ukazuje označená část střelky k označení severu na otočném kruhu přístroje.

Poznání světových stran bez použití kompasu či buzoly

Ručičkové hodinkymapa4.png
Na ručičkových hodinkách poznám sever tak, že hodinovou (kratší) ručičku natočíme ke Slunci a osa úhlu mezi 12 a hodinovou ručičkou ukazuje na jih a sever je tedy na opačné straně. (platí pouze na severní polokouli a u zimního času)

Letokruhy stromů
mapa5.pngPodle letokruhů na stromě lze nejen určit, jak je strom starý, ale také kde je sever. V létě strom roste rychle a tak je dřevo světle v širších pruzích, ale v zimě roste strom podstatně méně a vytváří tak tmavé tenké linky, což jsou letokruhy. Z jižní strany jde více tepla a energie, a tak strom více roste ve směru na jih a méně na sever. Sever tedy poznám tak, že letokruhy (tmavé čáry na pařezu) jsou blízko u sebe.

Úly
mapa7.png

Kostely
mapa6.png

Stromy

mapa9.pngmapa8.png

Topografické značky

více zde

 

 

Kontakt

Zálesácká 10 Přerov z.s.

Bezručova 12
Přerov
750 02

+420 604 508 081

honzas.z10@seznam.cz

Statistiky

Online: 1
Celkem: 181565
Měsíc: 2316
Den: 97