Jdi na obsah Jdi na menu

Olympiáda 6. - 7.6. 2015 v Polkovicích

Tak i olympiáda, která se konala v Polkovicích už zná svého vítěze ...

OLYMPIÁDY 

6.-7.6.2015

Polkovice

Ve dnech 6-7.6. 2015 proběhla akce Olympiáda v Polkovicích. Při přípravě se podílely dva celky - oddíl Zálesácká 10 Přerov a FKSP z Polkovic.
Ačkoli byla tato akce avizována rozhlasem, tak se na místě setkalo jen cca 20 účastníků, mezi kterými byli v podstatě jen současní nebo neaktivní Zálesáci, nebo rodinní příslušníci organizátorů. Nicméně o to více jsme si disciplíny užili.

Účastníci závodili v několika disciplínách, které měly prověřit jejich dovednosti. Některé nebyly vůbec jednoduché. Posuďte sami:
- visení na laně na čas - cílem je pověsit se za ruce na lano ve výšce cca 2 metry a vydržet co nejdéle viset. Někteří by viseli doteď, jiní vydrželi jen pár sekund.
- Brailovo písmo - dostali jste krabici s dírou a nebylo vidět dovnitř. Strčili jste dovnitř ruku a nahmatali destičku s důlky. U krabice byla nápověda - přepis jaké písmeno je v překladu v Brailově písmu. Není tak úplně jednoduché šmátrat a hladit konečky prstů důlky, a zjišťovat, jaké slovo se v nich skrývá.
- přístrojové potápění - bylo jen pro starší, i když bylo docela teplo. Cílem bylo nasoukat se do potápěčského přístroje, okolo pasu si zapnout olověný pás a potopit se pod dohledem instruktora do dvoumetrové hloubky a přečíst text na destičce. Tato disciplína byla oblíbená tak, že většina účastníků se potápěla ještě i po skončení závodu.
- plavba na lodi - na koupališti byla připravena nafukovací loď Pálava. Cílem bylo projet trasu mezi bojkami. Vzhledem k tomu, že Pálava je dvoumužná, tak projet trasu sám na lodi na čas bylo oříškem nejen pro mladší, ale i dospělé soutěžící. Ke smutku kameramana se nikdo nevyklopil.
- lukostřelba - trefit papírovou krabici na 10 metrů zvládla většina účastníků alespoň jednou střelou.
- slepý hod tenisákem - tady máš tři tenisáky, podívej se, kde leží krabice. Teď ti zavážu oči a postupně je do krabice hoď.
- postřeh - souboj vždy dvou účastníků. Metrové prkénko, na značce uprostřed leží kindervajíčko. Oba hráči sedí na turka tak, aby měli každý vajíčko stejně daleko. Organizátor dá povel, cílem je chytit vajíčko dřív, než protihráč.
- přenesení ohně - typická zálesácká disciplína. Cílem bylo nasbírat si chrastí, odpálit od svíčky a oheň přenést po cestě pomocí hořícího chrastí asi 20 metrů daleko.
- golf - závodníci si našli v lese hůl podle libosti takovou, aby se s ní dal grát golf, nebo spíše dopinkat tenisák skrz určenou trasu plnou výmolů na co nejmenší počet úderů.
- lanová překážka prověřila účastníky v rovnováze. Nejednalo se o klasickou dvojitou lanovou lávku, ale tu, kde je spodní lano napnuto, ale horní lano má záměrně o cca 2 metry větší délku, než by mělo mít. Finta je v tom, že je třeba táhnout rukama lano k sobě a mít mezi rukama smyčku. Jen tak nespadnete.
- plavání se svíčkou. Uplavat 15 metrů umí každý, ale plavat se zapálenous víčkou tak, aby vám nezhasla, to už chce šikovnost. Nekteří se vraceli i několikrát znova si odpálit.

Toto tedy byly jednotlivé úkoly olympiády, která se konala v okolí Polkovic mezi koupalištěm a třetím háječkem. Večer jsme vytáhli ze země kuřata. Jakto? Jednoduché vysvětlení - před Olympiádou jsme vykopali v zemi díru, kterou jsme vyhřáli ohněm. Také jsme rozžhavili kameny. Kuřata jsme rozčtvrtili, napěchovali do ešusů, posolili, okořenili, přidali cibuli a olej, pořádně zavřeli a šup s tím pod hlínu. Takto se kuřata hřála několik hodin. Po Olympiádě, večer, jsme si užili ten pocit s rýčem vykopat svoje ešusy. Po otevření nás odměnila vůně perfektně opečeného masíčka, která se nedá srovnat s ničím jiným. Holýma rukama jsme se na to vrhli, až to bylo skoro celé pryč. Zahráli jsme si ještě několik her na louce, a komu už se u ohně začaly zavírat oči, postupně uléhal do stanů.

Ráno jsme se opět sešli u ohně, pojedli buchty, uvařili na ohni čaj a po probuzení všech jsme si zahráli čamprdu. Kdo to neznáte, je to hra připomínající baseball, ale  s dřevěným špalíkem. Nejde však o obíhání met, ale o tipování, kolik délek pálky mohl hráč odpálit. Dost jsme se zasmáli. Protože jsme měli silné lano, ještě jsme si zahráli přetahovanou a už byl čas sbalit si stany a přesunout se zase na koupaliště. Tam jsme se rozloučili s Polkovickými spoluorganizátory - Alešem Krchňákem a Milošem Halenkou. Zálesáci se ještě asi dvě hodiny koupali na polkovickém koupališti, a pak už bylo na čase nastartovat svaly a na kole se přesunout do Přerova, a Polkovčáci pěšky do svých domovů.

Škoda, že na akci nebylo více polkovických dětí, jistě by se jim líbila a počasí nám přálo. Video z akce si můžete prohlédnout na https://youtu.be/6X9ltapPlDo

Ondřej Blaštík

p6062572.jpg

FOTOGALERIE

 

 

 

Kontakt

Zálesácká 10 Přerov z.s.

Bezručova 12
Přerov
750 02

+420 604 508 081

honzas.z10@seznam.cz

Statistiky

Online: 1
Celkem: 181408
Měsíc: 2284
Den: 84